Teknolojik gelişmelerin kendini fazlasıyla hissettirdiği şu dönemlerde, internet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Neredeyse herkes, farklı ihtiyaçları için internet üzerinden hizmet veren online siteleri tercih ediliyor. Bunlar arasında yurtdışında hizmet veren e-ticaret siteleri de var. Alışveriş yapmak güzel de, gelelim yurtdışından alınan ürünün ülkemize nasıl getirilip adresimize teslim edileceğine. Bunun için birtakım posta gümrük işlemleri yapılması gerektiğini biliyoruz. Ama nedir bu işlemlerin detayı? İnternet alışverişleri ya da başka bir yöntemle yurtdışından alınan ürünlerin, hızlı kargo taşımacılığı sistemi kullanılarak kişilerin adresine gönderilmesi mümkün. Posta gümrük işlemlerini, posta idaresi ile kargo firmaları yapar.
Posta gümrük işlemleri, ürünün alıcının adresine gönderilmesiyle başlar. Buradaki yükümlülük kargo firmasına aittir. Kullanıcılardan sadece, eşyanın taşıma ücreti talep edilir. Ayrıca gönderi kullanıcının adresine geldikten sonra kendisine bildirim yapılır ve üzerinden 3 gün geçerse, sonrasında geçen her gün için ardiye ücreti talep edilir. Hızlı kargo ya da posta sistemiyle kullanıcıların adına gönderilen ürünlerin bedeli belirlenirken, ödeme, fiş ve fatura belgeleri baz alınır. Eğer belirlenen bedel şüpheli bulunursa, gümrük memuru tekrar kıymet bedeli belirlemesi yapar. Posta gümrük işlemleri böylece tamamlanır. Eğer gönderi ilaç veya besin takviyesi niteliğindeyse, bunun için sağlık kuruluşlarından alınacak rapor istenmek suretiyle gümrük işlemleri gerçekleştirilir.
Posta gümrük işlemleri, bazı ürünler için uygulanmaz. Çünkü belirli ürünlerin yurtdışından ülkemize sokulması yasak. Tütün ve sigara mamülleri, alkol ürünleri, ülkemizde IMEİ kaydı olmayan cep telefonları, silah, tüfek, et ve süt ürünleri ile kozmetik ürünlerin posta ya da hızlı kargo sistemiyle ülkemize girişi yasaktır. Ülkemizden yurtdışına ürün gönderileceği takdirde ise, 300 kg’dan az olmalıdır. Maddi bedeli de 15 Euro’yu geçmemelidir. Bu gönderi türünde de posta gümrük işlemleri kargo firması ya da posta idaresinin yükümlülüğündedir. Kullanıcı, yurtdışından aldığı ya da yurtdışına gönderdiği ürünler için taşıma bedeli haricinde bir ücret ödemez. Ancak yurtdışı gönderilerinde en önemli aşama gümrük işlemleridir ve mevzuata uygun şekilde halledilmezse süreç uzar.